Iriskwarts

Productnr.: KNUF003

€ 5,00
incl. btw, excl. levering
Op voorraad

Beschrijving

Geologie

Dit is kwarts die door verhitting en het toevoegen van een chemisch kleurmiddel een mooie rode kleur geeft. Omdat het bergkristal is als basis gesteente hieronder de beschrijving van het ontstaan van dit mineraal.

Een aantal ontstaansvormen:

Als dieptegesteente (onderdeel van de stollingsgesteenten) is dit een belangrijk onderdeel van veel gesteentesoorten. Het vormt samen met mica (glimmer) en veldspaat het meest bekende gesteente graniet. Bij de stolling van de aardkorst werd dit gesteente gevormd en is het meest voorkomende gesteente. Kwarts stolt(smelt) bij 1700 graden Celsius en is dan bij het afkoelen van het gesteente, het eerste mineraal wat zich vormt. Koelt het gesteente verder af dan zullen ook de andere mineralen stollen. Afhankelijk van de hoeveelheid silicium en tijd (snelheid) van afkoelen kunnen grote of kleine kristallen gevormd worden. Vaak zijn dit ook heldere kristallen van kwarts. Ze worden geen bergkristal genoemd omdat deze niet de typische kristalvorm laat zien. Kwarts in graniet kan echter wel helder/doorzichtig zijn.

Daarnaast wordt kwarts gevormd door water dat door het gesteente dringt en moleculen afzet in scheuren en holtes. Op het moment dat er geen verontreinigingen inzitten zal een heldere doorzichtige kristalvorm gevormd worden dat we bergkristal noemen.

Bergkristal wordt het meest gevormd in vulkanisch gesteente maar ook in zandsteen kunnen mooie kristallen ontstaan. Zandsteen bestaat namelijk voor een groot deel uit kwarts dat door erosie als zand is afgezet en later door druk weer tot zandsteen is gevormd.

Kwarts ofwel kristal is vernoemd naar het Griekse woord kristallos (betekend ijskoud). Men dacht in die tijd dat het ontstond in gebieden van eeuwig ijs (gletsjers).

Kwarts kunnen we verdelen in 2 groepen.

Cryptokristallijn: dit zijn kwartssoorten waarbij de kristallen alleen middels een microscoop te zien zijn. Dit zijn bijvoorbeeld jaspis, onyx en chalcedoon.

Macrokristallijn: dit zijn kwartssoorten met een duidelijke kristalstructuur zoals bergkristal, amethist, rookkwarts en citrien.


Chemie: SiO2.

Hardheid: 7

Dichtheid: 2,6